fiets

Met de fiets naar het werk, een goede zaak voor je portefeuille

Steeds meer werknemers komen regelmatig met de fiets naar het werk. Wie met de fiets naar het werk rijdt, ontvangt daar maandelijks een fietsvergoeding voor bovenop het loon. Fietsen is goed voor de gezondheid, zorgt voor een daling van het aantal wagens op de baan en brengt je ook meer geld op. Mooi meegenomen.

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die door een werkgever wordt toegekend aan werknemers die hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets maken. Deze fietsvergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen.

Beperkt tot 0,24 euro per kilometer

De vrijstelling is echter beperkt tot 0,24 euro per kilometer. Kent de werkgever meer dan 0,24 euro per kilometer toe, dan is het bedrag boven de 0,24 euro belast als loon voor de werknemer. Werkgever en werknemer zullen dan ook een sociale zekerheidsbijdragen betalen voor het deel van het bedrag boven de 0,24 euro.

Heb je recht op een fietsvergoeding?

Zijn werkgevers verplicht hun werknemers een fietsvergoeding te betalen als zij met de fiets naar het werk komen? Het antwoord blijkt “neen” te zijn, al zijn er wel veel werkgevers die dat toch doen. De fietsvergoeding is een gunst van de werkgever aan de werknemer. De werkgever is niet verplicht ze toe te kennen.

De werkgever kan bepalen of de fietsvergoeding geldt voor een enkele woon-werkrit of ook voor de terugrit. Voor de werkgever is het zelfs mogelijk om meerdere heen- en terugritten per dag terug te betalen indien de werknemer meermaals per dag heen en weer pendelt.

Elektrische fietsen en speedpedelecs

Werknemers die een elektrische fiets voor het woon-werkverkeer hebben evenveel recht op een fietsvergoeding als hun collega’s die met een gewone fiets naar het werk rijden. Deze fietsen zijn duurder in aankoop, maar als je dagelijks met de fiets naar het werk rijdt, kan je deze kostprijs snel terugverdienen. Handig en je komt minder bezweet aan op het werk.

Wie met een speedpedelec naar het werk rijdt, heeft dus ook recht op een fietsvergoeding voor de kilometers aan woon-werkverkeer. De overheid besliste om deze snelle elektrische fiets fiscaal gelijk te stellen met een gewone fiets. Deze elektrische fietsen kunnen snelheden behalen van 45 kilometer per uur.

Wat bij slecht weer?

Het is voor de werkgever mogelijk om voor een deel van de werkdagen een fietsvergoeding te geven aan de werknemer en voor een ander deel een autovergoeding. Op die manier kan een werkgever bij slechte weersomstandigheden toch de wagen nemen voor het woon-werkverkeer.

Opgelet: Dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een handige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je vragen.