Nieuwe loopbaan? Nieuwe CV

Wanneer je nadenkt over het veranderen van loopbaan, is er een item dat je zeker niet mag vergeten updaten: je CV. Ook wel curriculum vitae genoemd. Deze mag je niet onderschatten. Het geeft een totaalplaatje weer van jouw kandidatuur en gehele profiel. Het is een eerste indruk die je maakt en het wordt gebruikt ter ondersteuning tijdens je gesprek. Omdat dit een zeer belangrijk iets is tijdens je carrière, helpen wij jou hier graag mee. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips terug die je verder op weg zullen helpen.

 

Relevante informatie

De inhoud van jouw CV is de inhoud van je voorgaande ervaringen en eigenschappen die kenmerkend zijn aan jezelf. De belangrijkste elementen die hierin verwerkt worden zijn jouw werkervaringen, opleidingen/diploma’s, stages, vaardigheden, interesses en contactgegevens. Maar het is meer dan enkel deze opsomming. Plaats bij ieder deel van je CV ook altijd een duidelijke hoofding. Dit zorgt voor overzichtelijkheid.

Jouw CV moet aangepast worden naar gelang welke job je wilt gaan uitoefenen. De relevantste informatie moet dus als eerst komen te staan. Bijvoorbeeld: als je een diploma zorgkunde hebt behaald, maar je wilt graag een administratieve job, plaats dan je ervaringen binnen de administratie boven deze opleiding. Zo  springt deze toepasselijke informatie sneller in het oog.

Blijf ondanks deze relevante volgorde wel chronologisch per hoofding. Een functie die je had in 2009 zet  je niet tussen 2013 en 2019. Let er op dat deze overzichtelijk op elkaar volgen.  Plaats daarom naast elke ervaring de maand en het jaartal in de juiste volgorde.

Als je zeer korte interim opdrachten hebt gedaan die niet van toepassing zijn, hoef je deze niet genoodzaakt op je CV te plaatsen. Als er een open ruimte binnen de jaartallen verschijnt, zorg er dan wel voor dat je deze kan opvullen. Zo lijkt het niet alsof je lang niets gedaan hebt.

Door deze relevante volgorde of onrelevante ervaringen die wegvallen, zal je waarschijnlijk meer dan één CV moeten opstellen. Bekijk  wat er belangrijk is binnen welk bedrijf en welke functie. Denk logisch na en blijf steeds eerlijk.

 

Talenkennis

Er zijn vele manieren om aan te duiden op welk niveau je een taalvaardigheid beheerst. Maak deze duidelijk en direct. De beste manier om dit aan te geven is door een onderscheid te maken tussen spreken, schrijven en begrijpen. Deze drie vaardigheden verschillen sterk binnen verschillende functies. Als je enkel telefonisch Frans moet praten, dan zal je Frans schrijftalent minder of niet van toepassing zijn. Een korte: slecht, voldoende, goed of uitstekend per onderdeel volstaat hierbij.

 

Interesses en skills

Het lijkt onnodig om interesses te delen via je CV, maar dat is het niet. Dit is de kans om een mogelijke band op te bouwen. Als je gesprekspartner een even grote wielerfan is zoals jij, zal hij/zij misschien inspelen op je hobby wielrennen. Hierdoor kan je gesprek spontaner en persoonlijker verlopen.

Ook je vaardigheden zijn niet te missen op je CV. Hier kan je een onderscheid maken tussen verschillende soorten vaardigheden zoals computer vaardigheden. Speel in op de sector waar je voor solliciteert. Hierbij kan je  beschrijven in hoeverre je welke vaardigheden onder de knie hebt.

Toon je vaardigheden aan. Een behaald Google Certificaat zegt veel meer dan een goede PC kennis.

 

Contactgegevens

Uiteraard staan ook je contactgegevens op je CV. Dit betreffende je algemene gegevens: telefoon, e-mail, adres, geboortedatum. Maar ook belangrijk zijn je eventuele sociale media accounts. Veel bedrijven zullen je voor je bezoek wellicht opzoeken op Facebook of Instagram. Ook via deze weg kunnen ze je persoonlijk aanspreken. Bijvoorbeeld  over de laatste reis die je net hebt gemaakt.

Als je in bezit bent van een eigen wagen en/of een rijbewijs, dan is het altijd een meerwaarde dit ook te melden bij je gegevens. Zo zien ze dat verplaatsing voor jou al dan niet een probleem mag zijn.

 

Persoonlijk

Zorg voor een persoonlijke touch. Een deftige foto met scherpe resolutie maakt een betere eerste indruk. Op deze manier kunnen ze ook een gezicht plakken op jouw profiel.

Maak plaats voor een persoonlijk tekstje. Wat wil je bereiken? Wat is je doel? Welke richting wil je uit? Wat zijn je belangrijkste eigenschappen? …  Deze woorden laten je motivatie en persoonlijkheid tonen. Match deze met het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert, maar blijf altijd eerlijk. Loze beloftes of motivaties maken je zelf ook niet gelukkiger.

Over het algemeen worden CV’s het liefst gelezen in het Nederlands. Ga je voor een internationale job waar je vooral in het Engels moet communiceren? Dan kan je deze eventueel in het Engels opmaken. Zo toon je alvast je taalvaardigheden.

 

Geen werkervaring? 

Indien je geen werkervaring hebt, is het belangrijk om een persoonlijk profiel aan te maken. Dit zijn dan jouw contactgegevens, opleiding en jouw persoonlijke informatie. Dit komt steeds professioneel over en zo heeft de werkgever steeds een profiel overzicht van jou.

 

Motivatiebrief

Wil je je vaardigheden extra in de verf zetten en je CV verantwoorden? Een motivatiebrief die jouw interesse toont komt zeker  niet ongelegen. Dit is de kans om nog specifieker en persoonlijker te zijn. Beschrijf waarom je zo graag voor die ene job wilt gaan. Haal specifieke voorbeelden aan die je vaardigheden extra ondersteunen. Dit kan voortkomen uit zowel hobby’s, stages, werkervaringen enz. Tot slot kan je positieve referenties aanhalen die een goede indruk nalaten.

 

Opgelet: Dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een handige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je vragen.